Kosova-Prizren'de, 1878'de Prizren Birliğinin Kurulduğu Dulkadiroğlu/Zülkadiroğlu Gâzi Mehmed Paşa (Bayraklı) Câmi-i Şerîfi, Medresesi, Türbesi Ve 981/1573-74 Tarihli İnşâ Kitâbesi:

 











Kosova-Prizren'de, 1878'de Prizren Birliğinin Kurulduğu Dulkadiroğlu/Zülkadiroğlu Gâzi Mehmed Paşa (Bayraklı) Câmi-i Şerîfi, Medresesi, Türbesi Ve 981/1573-74 Tarihli İnşâ Kitâbesi:

 





 

ينه پاشای محمّد غازي

ايتدی بر جامع شريف احيا

ياپمدی آنی شهرت آفت ايچون

ايلدی بلكه حقّ ايچون محضا

شهر پر زينده جامع سيمين

قلدی بو شهری جنّة المأوی

شيخ علي قصد ايدوب ديدی تاريخ

جدّد الله كعبة الفقرا

 

 

Yine Pâşa-yı Muhammed Gâzî

İtdi bir câmi-i şerîf ihyâ

Yapmadı ânı şöhret-i âfet içün

Eyledi belki Hakk içün mahzâ

Şehr-i pür-zeynde câmi-i sîmîn

Kıldı bu şehri Cennetu’l-Me’vâ

Şeyh Alî kasd edüp didi târih

Ceddedellahu Ka’bete’l-Fukarâ

981

 

Dülkadiroğlu Gâzî Mehmed Paşa

 




"Mehmed Paşa. Hân. Zülkadirlu Şahruh evlâdınan olup Alâeddin’in fevtinde İran’a firar eylemişdir. Sonra, Tebriz’de 940’da Sultan Süleyman Hân dergbâhına ilticâ eyledi ve Erzurum vâlisi oldu. Ba’dehu hiss-i  meyl  ile Rumeli’ye nakl olunup Niğbolu ve Köstendil sancakları verildi. 950’de Bosna vâlisi olup 951’de infisâl eyledi. Bir aralık Semendire beğlerbeğisi oldu. Ba’dehu mütekâid olup Akçakızanlık’da  977’de fevt olmuşdur. Akabi kalmadı. Hayrât yapdı. Kendisine Cenâb diye yazılır idi. Biraderi Ali Beğ dahi birlikde gelip Çemişgezek beği oldu." (M. Süreyya, Sicill-i Osmânî, Cilt. 4. Sahife, 118-119)

"Mehmed Paşa -Han-: Zülkadirli şahruh evladından olup Alâeddin’in ölümünde İran’a firar etmiştir. Sonra Tebriz’de 940 (1534) da Kanunî Sultan Süleyman Han dergâhına iltica eyledi ve Erzurum valisi oldu. Sonra hiss-i meyl ile Rumeli’ye naklolunup Niğbolu ve Köstendil sancakları verildi. 950 (1543) de Bosna valisi olup 951 (1544) de ayrıldı. Bir aralık Semendire beylerbeyisi oldu. Sonra emekli olup Akçakızanlıkda 977 (1569/70) de vefat etmiştir. (Akçakızanlık, Rumeli’de Çirmen sancağına bağlı kazâ)  Soyu kalmadı. Hayrat yaptı. Kendisine “Cenab” diye yazılırdı. Kardeşi Ali Bey dahi birlikte gelip Çemişgezek beyi olmuştur." (IV-118-119)















Yorumlar

Popüler Yayınlar