Medine-i Münevvere civarında erken İslâmi dönem ilim Meclisleri/Sekileri Yazıtları ve tercümeleri: Ubeydullah bin Ebî Seleme’nin yaptırdığı erken İslâmi dönem kayalık ilim meclisi/sekisi yazıtı ve tercümesi

 










Medine-i Münevvere civarında erken İslâmi dönem ilim Meclisleri/Sekileri Yazıtları ve tercümeleri:  Ubeydullah bin Ebî Seleme’nin yaptırdığı erken İslâmi dönem kayalık ilim meclisi/sekisi yazıtı ve tercümesi

 

Bu çok çok değerli keşiflerinden ve paylaşımlarından dolayı   dostumuz, Üstad Ebu Abdillah Muhammed El-Muğazzevî

 نوادر الآثار والنقوش

@mohammed93athar 'a teşekkürü borç biliriz

 

شكراً جزيلاً للسيد الاستاذ الفاضل ابي عبدالله محمّد المغذّوي

@mohammed93athar

لأجل اكتشافاته و تغريداته و مشاركاته و قراءته القيّمة الصحيحة للنقوش الاسلامية المبكّرة

 

https://twitter.com/mohammed93athar/status/1643034475083726848?s=20

 

https://twitter.com/mohammed93athar/status/1643034475083726848?s=20

 

https://twitter.com/mohammed93athar/status/950358438554501121?s=20

 





هذا مجلس عمله عبيدالله ابن ابي

سلمة رزق الله مَن جلس فيه من المؤ

منين شكرالله كثيرا

 

و كتب هذا أحمد ابن عثمان


Bu, Ubeydullah bin Ebî Seleme’nin yaptığı/yaptırdığı meclis (seki) dir. Allah mü’minlerden burada (bu mecliste) oturanı rızıklandırsın. Allah sa’yini meşkûr kılıp karşılığını çokça versin.

Ve bunu Ahmed bin Osman yazdı.




 

اجرالله من

عمل هذا ا

لمجلس


Allah, bu Meclisi yapanın/yaptıranın ecrini versin.







Not:

 

Erken dönem İslâm Tarihinde, İlim meclisi halkaları henüz Asr-ı Saâdet'te Mescid-i Nebevi'de teşekkül etmiştir. Özellikle Minber ile Resulullah'ın evinin/türbesinin arasındaki mahalde devam etmiştir. Sonradan bu Meclisler Medine -Mekke Çevresindeki vadilerde de teşekkül etmiştir.

 

Bu vadilerde, Kayalık alanda kayalar oyularak, Oturmaya, grup/halka halinde oturulmaya müsait taş sekiler/peykeler haline getirilmiştir.

 

Medine-Hicaz çevresinde örnekleri olduğu gibi Suriye ve Anadolu'da da taş seki/meclis örnekleri çoktur. Anadolu'daki son asırlardaki taş seki/meclis örneklerden biri Bitlis-Norşin'de (Güroymak) Newal/kanyon tepesinde "Sewkiya Seyda" denen Nakşibendi-Hâlidi Meşâyinin meşâhirinden Şeyh Abdurrahman Et-Tahî'ye âit olan taş/kaya seki'dir.

 

 

 

 


Yorumlar

Popüler Yayınlar