Medine-i Münevvere civarında, جبل سلع Sela’ Dağı mevkiinde Suhaym’a ait (Muhtemelen Muhadremundan) Medeni hatt ile yazılmış erken İslâmi dönem kaya yazıtı ve tercümesi

 




Medine-i Münevvere civarında, جبل سلع  Sela’ Dağı mevkiinde Suhaym’a ait (Muhtemelen Muhadremundan) Medeni hatt ile yazılmış erken İslâmi dönem kaya yazıtı ve tercümesi

 

 Bu çok çok değerli paylaşımlarından dolayı   dostumuz, Üstad Ebu Abdillah Muhammed El-Muğazzevî

 نوادر الآثار والنقوش

@mohammed93athar 'a teşekkürü borç biliriz

 

شكراً جزيلاً للسيّد الاستاذ الفاضل ابي عبدالله محمّد المغذّوي

@mohammed93athar

لأجل اكتشافاته و تغريداته و مشاركاته و قراءته القيّمة الصحيحة للنقوش الاسلامية المبكّرة

 

https://twitter.com/mohammed93athar/status/1500920072398946306?s=20&t=TS0mw0nB2Sk7ArdCnOszcw

 


 


أنا سحيم اسل

الله الجنّة

 

Ben Suhaym, Allah’tan Cenneti diliyorum.

 




Hicri ilk yüzyıla tarihlenebilen bu yazıtta adı geçen سحيم  Suhaym ile ilgili  ayrıntılı bir bilgiye rastlanılmamaktadır.

 

Muhadremundan, سُحَيم بن وثيل بن عمرو الرياحي اليربوعي الحنظلي التميمي  Suhaym bin Vesîl bin Amr Er-Riyâhî El-Yerbû’î El-Hanzalî Et-Temîmi var ki, Hicretten 40 yıl önce dünyaya gelmiş, Cahiliye ve İslamiyet devrinde yaşamış. Hicretten sonra rivayete göre 60 yıl yaşamış olup, 60/680 yılında vefat etmiştir.

 

Yanısıra, yine Muhadremundan Ebu Abdillah Suhaym Abdu

Beni’l-Hashas El-Esedi vardır. Rivayetlere göre Sudan/Nubya’lı’dır. Esed b. Huzeyme’nin şubelerinden, Beni Hashas’ın kölesi olarak büyüdü. Onların adı ile şöhret bulup, şairliği ile de tanınmıştır. Yine rivayete göre, 37/657 yılında öldürülmüştür.

 

Her iki Suhaym ile ilgili rivayetler farklılık gösterdiği gibi, ikisi çoğu kez birbiri ile karıştırılmıştır. Dolayısıyla bu yazıttaki Suhaym’ın hangisi olduğu tesbit edilememiştir.

Ayrıca, Ashab-ı Kirâm’dan Seleme bin Suhaym ve kardeşi Atîk bin Suhaym El-Esedî’ye  ait kaya yazıtları ile ilgili bakınız:

 

https://mufity.blogspot.com/2021/12/medine-i-munevvere-civarnda-ashab.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Yorumlar

Popüler Yayınlar