Bosna-Hersek, Foça’da Sultan II. Bayezid/Hünkâr Cami-i Şerîfi, 906/1500-1501 Tarihli Arapça Manzum İnşâ Kitâbesi ve Tercümesi. Arapça Kitâbe Okuma ve Tercüme: Müfid Yüksel

 

 








Bosna-Hersek, Foça’da Sultan II. Bayezid/Hünkâr Cami-i Şerîfi, 906/1500-1501 Tarihli Arapça Manzum İnşâ Kitâbesi ve Tercümesi. Arapça Kitâbe Okuma ve Tercüme: Müfid Yüksel

قراء تي لنقش علی باب مسجد السلطان بايزيد الثاني المؤرخ بتاريخ ست و تسعمأئة في مدينة فوجة بالبوسنة و الهرسك







انّما يعمر مساجدالله من آمن بالله
واليوم الآخر و اقام الصلاة
بنی هذا المسجد فی اعلی المقام
فی زمن بايزيد ولي معلی الاسلام
جعل الله مأواه و مثواه دارالسلام
و لمن قام و صلّی فيها مع الامام
تاريخ هذا الجامع الشريف والمقام
يا عبادالله سلام عليكم طبتم

٩٠٦



Tercümesi:
Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namazı ikâme edip devam eden, (zekatı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan) kimseler imar eder. (Tevbe Suresi, Ayet 18)

Bu mescid bu yüce/yüksek makamda, İslâm’ı (n râyetini) yükselten Bayezid-i Veli zamanında bina edilmiştir.
Allah (C.C) onun ve burada imam ile birlikte namazını ikâme eden kimsenin de mekanını, meskenini esenlik yurdu kılsın.

Bu cami-i şerîf ve makamın tarihi: “ Ey Allah’ın (C.C) Kulları, Selam/Esenlik üzerinize olsun pâk ve hoş oldunuz” (Zümer Suresi,73)

906








Not:

Bazı kaynaklarda Camiin kiliseden muhavvel olduğu belirtilmiştir. Ancak Camiin bugünkü mimarisinde bu pek belirgin değildir. Yine de, dikdörtgen şeklinde olan camiin derinliğinin genişliğe nazaran bir hayli uzun olması böyle bir ihtimali barındırmaktadır. Cami 10.60X19.00 ebadındadır. Minaresi kesme taştan ve son cemaat mahalli ise büyük ahşap sakıflıdır. Cami ahşap çatılı ve kiremit örtülüdür. Bosna Savaşı sırasında Sırplar tarafından büyük oranda tahrip edilen cami-i şerif, 2014-2016 yılları arasında TİKA tarafından yeniden ihyâ edilmiştir.



Yorumlar

Popüler Yayınlar