Urfa-Harran’da Büyük Mutasavvıf/Velî Hayat Bin Kays El-Harrânî Hazretleri’nin Türbe Ve Camiinin Arapça İnşâ Ve Tâmir Kitâbeleri Ve Tercümeleri:

 









Urfa-Harran’da Büyük Mutasavvıf/Velî Hayat Bin Kays El-Harrânî Hazretleri’nin Türbe Ve Camiinin Arapça İnşâ Ve Tâmir Kitâbeleri Ve Tercümeleri:

1-Urfa-Harran’da Büyük Mutasavvıf/Velî Hayat Bin Kays El-Harrânî Hazretlerinin (Vefatı: 581/1185-1186) Türbesindeki Cemaziyelâhir 592/ Mayıs 1196 Tarihli Arapça İnşâ Kitâbesi (Kitâbe İlk Defa Düzgün Olarak Okunmaktadır)












بسم الله الرحمن الرحيم أنشأ هذا المشهد المبارك الفقير الی رحمة
الله تعالی للشيخ الصالح الزاهد العابد عمر ابن الشيخ حياة بن قيس 
و اخوه الشيخ ابو بكر قدّس الله اسرارهم علی يد الفقير ابن اخيه راشد
علی عفر الله له و لجميع المسلمين و كان الفراغ من العمارة المبار
كة فی مستمارّ جمادی الآخر بسنة اثنين و تسعين و خمسماية


Tercümesi  

“BismillahirrahmanirrahîmBu mübarek meşhedi, Allah Taâla’nın rahmetine muhtaç, Salih, Zâhid, Abid şeyh için, (1)  Ömer Bin Şeyh Hayat bin Kays ve kardeşi Şeyh Ebubekir (K.S), kardeşinin oğlu Ali Râşid (Allah onu ve tüm Müslümanları mağfiret buyursun!) eliyle, inşa ettirdi. Bu mübarek imaretin yapılması beşyüz doksan iki senesinin cemâziyelâhiri içinde tamamlanmıştır.”





2-Urfa-Harran’da Hayat Bin Kays El-Harrânî Hazretlerinin (Vefatı: 581/1185-1186) Türbe Ve Camiinde Türbe İle Câmii Arasındaki Duvarda 1168/1754-1755 Tarihli Arapça Tâmir Kitâbesi (Bu Kitâbe İlk Defa Okunmaktadır)













هوالمعين

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله الذي جعل احياء هذا
الجامع الشريف و مقام المنيف
علی يد اضعف العباد السيّد محمّد مقيم ابن السيّد حسين الحراني
حرم التقوی من امّة فهو من قد اسّسا
معبدً فی حرّان قد ارّخا تاريخه
خادم سلطان العارفين
الشيخ حيات ابن قيس قدّس سرّه

سنه ١١٦٨



Tercümesi:

“Huve’l-Mu’în
Bismillahirrahmanirrahim

Allah’a Hamdolsunki, Bu câmiin ve bu yüce makâmın ihyâsını, kulların en zayıfı Seyyid Muhammed Mukîm bin Seyyid Hüseyin El-Harrânî eliyle gerçekleştirdi (Nasib etti). Sene 1168

Bunu (Mabedi) tesis/binâ eden Ümmet içinde takva’nın haremidir. Ariflerin Sultânı Şeyh Hayat bin Kays (K.S) ‘ın hâdimi Harran’daki mabedin tarihini tarihledi. Sene 1168”



[1] Hayat bin Kays El-Harrânî için, oğulları Ömer ve Ebu Bekir tarafından, kardeşinin oğlu Ali Raşid’e yaptırtılmış 


























Yorumlar

Popüler Yayınlar