İstanbul’da Mukîm Kürt Beylerinden Kürt Maksud Bey’in Sultan II. Bayezid’e 7 Safer 918/24 Nisan 1512 Tarihli İştirak Ettiği Macaristan Ve Navarin Seferlerindeki Hizmetine Mukabil Ulufe Talebi Arizası












İstanbul’da Mukîm Kürt Beylerinden Kürt Maksud Bey’in Sultan II. Bayezid’e 7 Safer 918/24 Nisan 1512 Tarihli  İştirak Ettiği Macaristan Ve Navarin Seferlerindeki Hizmetine Mukabil Ulufe Talebi   Arizası:




Dergâh-ı felek-iştibâh-ı pâdişah-ı âlem-penâha ma’rûz budur ki,

Bu abd-i fakîr merhûm babamla Diyâr-ı Kürdistan’dan bu memlekete gelüp devletlu hüdâvendigârün on akça ulûfesine babam merhum mutasarrıf oldı. Âhir, babam fevt olup amûcam ile Üngüriye seferine bile varup Hüdâvendigârun hizmetinde oldum. Ve amûcamın dahı on dört akça ulûfesi vardı. Amûcam dahı Eflâk Voyvodası bile varup ol seferde fevt oldı. Ve fakîr merhum Ali Paşa seferinde ulûfe ümidine Bile vardum. Ahirinde kulı ber-murâd itmediler. Sultânımun kemâl-i adâletinden ricâ olunır ki, benüm bunca hakkım ve emeğim zâyi’ itdürmeyüp mukziyu’l-merâm olunmasına emr-i şâhi ısdâr buyurula.
ظلّ سلطنت ممدد باد
Zıll-ı Saltanat Mümedded bâd
Çâker u Bende
Maksûd
Kürd





Kürt Maksud Bey, Padişah’a olan bu arzında, merhum babası ile birlikte Kürdistan diyarından bu memlekete geldiğini, babasının 10 akçe ulufeye sahip olup vefat ettiğini, amcası ile birlikte Macaristan seferine katılıp padişahın hizmetinde bulunduğunu, amcasının  da on dört akçe ulufeye sahip olduğunu, amcasının Eflak Voyvodasına yönelik seferde vefat ettiğini, ulufe almak ümidiyle Ali Paşa’nın seferine iştirak ettiğini, buna rağmen bu konuda arzusunun yerine getirilmediğini, padişahın eksik olmayan adaletinden hakkının ve emeğinin zâyi edilmemesi, ulufe ihsan edilmesi için bir emir çıkarmasını arz ve talep etmektedir.






Yorumlar

Popüler Yayınlar